Gőzkabin (Gőzfürdő)

Ez a kabin, ahol tényleg fürdünk és nem csak az izzadságban. Történelmileg az ókori görögökig vezethető vissza, már ők is előszeretettel használták pihenésre, felfrissülésre. Működése a Török Hamam fürdőhöz hasonlítható.

A levegő relatív páratartalma 80-100% között van. A bőr pórusai 40-50 C fokon kitágulnak, ennél nagyobb hőmérséklet ebben a páratartalomban a szervezet számára elviselhetetlen érzést keltene, a sűrű levegő kitisztítja, ápolja és regenerálja a hámszöveteket. A tüdő és a légutak a meleg hatására kitisztulnak, a vérkeringés felpezsdül, a szívverés élénkül.

A magas páratartalom, amikor a víz gőzzé alakult, majd ismét lecsapódva finom párával borít be mindent. A szaunában ülő személy természetesen itt is izzadni kezd, de a szervezet védekező mechanizmusa nem tud segítségre sietni, az izzadság a bőrről nem tud elpárologni és nem tudja hűteni a testet légzés által sem, úgynevezett hőtorlódás következik be.

Megtévesztő lehet, hogy a klasszikus finn szaunánál alacsonyabb hőfokon működik, és ezáltal elviselhetőbbnek tűnik, de nagyon vigyázzunk, mert ez elég nagy megterhelés egy egészséges ember szív és vérkeringésének is, betegen konzultáljon mindenki saját orvosával.

A testhőmérséklet 37-40 fokra emelkedhet a szauna hőmérsékletétől páratartalmától és a bent eltöltött időtől függően. A gőzfürdőben való relaxálás az izmok ellazulása mellett, kiválóan alkalmas a bőr felpuhítására, így könnyen elválnak egymástól az elhalt és az egészséges hámsejtek. A felpuhult és kitágult bőr pólusain keresztül könnyebben távoznak a salakanyagok. Bőrünk megtisztul és szervezetünk is regenerálódik, felfrissülve újjászületik. Vannak Szauna Program típusok, melyek ebben a kabinban valósulnak meg, pl. csokis felöntés.

A gőzt belélegezve hatása megegyezik a klasszikus régi inhalációs módszerrel, kiválóan segíti a megfázásos betegségekből való felépülést, csökkenti ezek tüneteit (köhögés, rekedtség, hörghurut, torokfájás, stb.), könnyebben feloldva a légutak nyálkahártyájának hurutját is. Megelőzésre is kiválóan alkalmas csökkenthetjük vele az átmeneti időszakok hőmérséklet változásaiból adódó meghűléseket és a hőmérsékletváltozásra való érzékenységet.

Alkalmas tüdő asztmatikus panaszok enyhítésére, de arra viszont nagyon ügyeljünk, hogy lázas betegen ne használjuk a gőzfürdőt. Enyhíthetők vele a reumás és ízületi panaszok és fájdalmak. Kiválóan alkalmas relaxáló lazító hatása miatt alvás zavarókkal, levertséggel, enyhe depresszióval és munkahelyi stresszel küzdőknek. Különösen alkalmas a száraz kirepedezett bőrre, sok estben jobb mint a testápoló, hidratálja, felfrissíti a bőrt. A hámréteg alatti erekben megpezsdülő vér revitalizálja a bőrszöveteket. Fennálló betegség esetén mindig kérjük ki kezelőorvosunk tanácsát!

Higiéniai okokból mindenféleképpen ajánlott szauna lepedőt, vagy törölközőt magunk alá teríteni. Ebben a szaunában nem kell levenni a papucsunkat, nagyon vigyázzunk a csúszásveszélyre. Az újabb építésüeknél, zuhanyt, slagot találunk, melynek szerepe az ülőkék leöblítésére használatos, érkezéskor - távozáskor egyaránt. Továbbá, saját magunk gyors öblítésére is.
 

Forrás és bővebb információk: www.szaunaclub.hu