Infraszauna - a modern idők szaunája

Az egyetlen hely ahol testünk nem kívülről befelé, hanem belülről kifelé melegszik fel. Olyan, mint egy inkubátor a felnőtt szervezet számára. Nemcsak önmagában használható, hanem különféle kiegészítőkkel is pl.: aroma és színterápiával tökéletesíthető a szervezet regenerálódása egy időben.

Az infravörös sugárzást felhasználva méregteleníti a szervezetünket. A kellemes meleg ahhoz hasonlít, mint amikor a tengerparton a nap által felmelegített homok egyenletesen melegíti tovább testünket. A bőr gyengéden felmelegszik, a pórusok kitágulnak és az infra sugarak 4-5 cm mélyen a bőr alá hatolnak mélyen az izmokba, ízületekbe, szövetekbe ott kifejtve áldásos hatásukat, meggyorsítva az oxigénáramlást és vérkeringést.

A szövetek mélyén felgyorsul az anyagcsere, így sokkal hatékonyabban méregtelenít, mint a hagyományos szauna. A szervezet számára kevésbé megerőltető, a méregtelenítő pihenés 50-60 C fok környékén, mint 90-100 C-on. Nem éget a levegő, gyorsul a légzés, gyorsul a szívverés és a keringés. A kisebb hőhatás mellett sokkal nagyobb hatásban izzaszt és méregtelenít, megszabadítja szervezetet a lerakódott salakanyagoktól.

Működése egy kicsit a mikrohullámú sütőre emlékeztet hőhatása viszont a napsugárzáshoz áll közelebb. Ez az egyetlen olyan ismert természetes módszer, amivel létrehozható az egész testre kiterjedő egyenletes gyógyító lázhatás a külső környezet jelentős felmelegítése nélkül. A felhasznált energia 20%-a fordítódik a szauna levegőjének és 80%-a a bőr és a bőr alatti kötőszövetek melegítésére . Az izzadsággal együtt 20%-ban salakanyagok távoznak a szervezetből míg ez a hagyományos finn szauna estében általában 3-5%-ban merül ki.

Egy kiadós szauna menet optimálisan 30 perc, utána nincs szükség ismétlésre, nincs szükség hidegzuhanyra és merülő medence nélkül is élvezhető. Ezt a fajta élményt és edzést átélhetik azok is, akik számára a hagyományos szauna túl megerőltető lenne fizikai vagy egészségi állapotuk következtében. Az infra kabin használta által szívünk és érrendszerünk kiadós edzésben vesz részt melyben beindulnak a szervezet öngyógyító folyamatai.

Segítséget jelenthet a gyógyuláshoz allergiás panaszok esetén, illetve akme, ekcéma, pikkelysömör kialakulása után. Gyulladásos megbetegedések, reumás panaszok, ízületi fájdalmak esetén megszűnhetnek illetve jelentősen csökkenhetnek a panaszok, a salakanyagok távozása után.

Segítséget jelenthet idegrendszeri labilitás fennállásánál, nyugtat relaxál és pihentet.

Nátha vagy megfázás kiegészítő kezelésére kitűnően alkalmas, a lázas állapot létrehozásával.

Rendszeres illetve kúraszerű használata segíti a szervezet ellenálló képességének növelésében, a fizikai erőnlét helyreállításában, növelésében.

Fokozza a szellemi és fizikai aktivitást.

Segít megszabadulni a súlyfeleslegtől esetenként 300 kalória elégetésével, a szaunában eltöltött 30 perc alatt. Természetesen izomnövelő hatást senki ne várjon tőle, mert az izmok helyett a szívet és az érrendszert dolgoztatja és erősíti meg, ezáltal téve a szervezetet ellen-állóképességét növeli.

Könnyíti a narancsbőr (cellulitisz) elleni küzdelmet.

Feszessé, egészségessé és rugalmassá teszi a bőrt és az alatta lévő szöveteket, az izzadás által újra egyensúlyba kerül a bőr vízháztartása.

Külső sérülések esetén segíti és könnyíti a hegképződést, kevesebb visszamaradó heggel akár égési sérülések, akár nyílt sebek, horzsolások esetén.

Sportolóknál képes helyettesíteni a bemelegítést, gyorsabban felkészítve a szervezetet az igénybevételre, segít a sportsérülések korrigálásában gyorsabban gyógyulnak a húzódások, rándulások. Sérülés esetén mindenképpen meg kell várni a duzzanat levonultát, tehát minimum a sérülés utáni 48 óra leteltét.

Csillapítja a kötőszöveti fájdalom (fibromyalgia) tüneteit.

Kiválóan alkalmas lumbális gerincfájdalom kezelésére.

Segít a koleszterin szint csökkentésében, karbantartásában.

Orvosi felügyelet mellett a vérnyomás problémák leküzdésében, és az ideális vérnyomás beállításában.

Egyszerű segítség az ízületi merevség megszüntetésében.

Leglátványosabb hatása a bőr megfiatalítása, a salakanyagok kiűzése után a bőr megszabadul az elhalt hámsejtektől, friss, puha , selymes tapintást adva a bőrnek, csökkentve a különféle bőrhibákat pattanásokat.

Bárki mielőtt csodaszernek hinné eme jótékony szauna hatásait, nagyon fontos, hogy konzultáljon orvosával. Hatásai egyre szélesebb körben nyernek bizonyítást, betegség és gyógyszeres kezelés estén veszélyessé is válhat. Önmagában a szauna csak segíthet, legyőzni a megbetegedéseket ne használjuk öngyógyításra orvosi felügyelet nélkül, mivel nem egy konkrét betegség legyőzésére való, hanem általánosan teszi ellenállóvá a szervezetet és a bőrt.

Ne használja semmiképpen sem orvosi felügyelet, illetve konzultáció nélkül:

Bármilyen gyógyszeres kezelés mellet (eseti vagy rendszeres), szükséges az orvos véleményét kikérni

Terhesség vagy szoptatás alatt mindenképpen ki kell kérni a szülész-nőgyógyász tanácsát mert előfordulhat a magzat sérülése bizonyos esetekben.

Magas vagy alacsony vérnyomás, szívelégtelenség mellett fokozott odafigyelést igényel. Mivel a szívverések száma jelentősen, megnövekedhet, ahogy a szervezet próbál megszabadulni, elvezetni a számára felesleges hőt.

Sebészeti vagy bármely implantátumok használata mellett.

Veseműködési zavarok esetén.

Sclerosis multiplexben szenvedő betegeknél.

Gyerekek esetén is ajánlott a gyermekorvossal való konzultáció, mivel a gyermekek test hőmérséklete sokkal gyorsabban melegszik fel, gyorsabb az anyagcsere, és kevésbé fejlett az izzadással való hőkezelés képessége.

Idős korban a verejtékmirigyek tevékenysége lassul, az izzadással való hőszabályozásra a szervezett képessége csökken.

Lecsökkent izzadási képességgel összefüggő betegségek esetén mindenképpen orvosi konzultáció szükséges pl: Parkinson kór, cukorbetegség, idegrendszeri megbetegedések.

Vérzékenységben szenvedő betegnek tanácsos kerülni a szauna használatát.

Erre a szaunára is igaz ha a szervezet lázas állapotban van, akkor ne melegítsük tovább, ez a betegek számára veszélyess lehet.

Infraszaunázás a menstruáció alatt megerősítheti a vérzést, bár csökkentheti a menstruációs fájdalmat.

Alkohol hatása alatt vagy másnaposság kezelésére nem ajánlott.

Terméseztessen erre a szaunára is igaz, csak addig használjuk míg kellemes és jó érzést biztosít, bármilyen rosszullét vagy szédülés esetén szakítsuk meg és lassan hűtsük vissza szervezetünket.

Gyakorlatilag akár mindennapos használata sem jár semmilyen veszéllyel. A legtöbb háztartásban ahol szauna van, ezt a fajtát részesítik előnyben. Kis fogyasztása kiváló hatásmechanizmusa által méltán lesz egyre elterjedtebb és népszerűbb. Többféle és fajta sugárzóval ellátott infra kabinokat lehet a piacon találni, melynek hatásfokairól és működéséről elég széles információk állnak rendelkezésre a mai szauna kivitelezőknél. Fogyasztása nem sokkal több, mint egy jó hajszárítónak. 

Forrás és bővebb információk: www.szaunaclub.hu